tre kooikers P1000120a
Mormor Vosje, mor Jenka, dotter Konja Singo och Matisse

Fagayas Joker af Jaric

Joker

Temperament

Kooikern är en alert, aktiv och intelligent hund med ett gladlynt temperament. Den är mycket lättlärd och blir lätt en trogen och älskad familjemedlem.

Det krävs träning för att kunna ta tillvara på dess kapacitet och låta den utvecklas till en trygg och stabil hund. En varierad miljöträning är viktigt så hunden får referenser att hålla sig till. Rasen är väldigt lyhörd och reagerar snabbt. Obehagliga upplevelser ska bearbetas direkt och ska inte ignoreras av hundägaren.

Hemma vaktar den gärna men utanför hemmet är den ganska ointresserad av främmande människor.

En kooiker tycker om en tydlig ledare. Om du som hundägare är tydlig med vad du vill så har din hund lättare för att förstå dig och kommer då att vara med på "noterna".

 

Allmänt

Kooikerhondjen är sunt byggd , och kan bli mycket gammal. Det är inte helt ovanligt att de blir så gamla som 15 år eller mer. Det är en ras med stora inbördes variationer.
Både storlek, typ och sätt skiljer ganska mycket.

Den eftersträvade storleken ligger för tikar runt 38 cm, och för hanar runt 40 cm i mankhöjd med en variation på - 3 cm och + 2 cm.

Den ska vara av nästan kvadratisk modell. Pälsen är medellång, lätt vågig eller rak. Strukturen får inte vara för fin, och den ska ha riklig underull. Färgen är vit med orangeröda fläckar, samt med svarta fransar på öron.

En kooiker rör sig med lätta elastiska rörelser.

Användning förr och nu

Kooikern har i alla tider varit använd som gårds- och vakthund, den var bl a en duktig råttjägare.
Sitt namn har Kooikern fått från sin speciella funktion som lockhund. En speciell nätfälla eendenkooi riggades upp vid vatten omgiven av buskar och träd där änderna gärna sökte skydd. Hunden lockade änderna mot fällan, där föraren fanns beredd.
Den som skötte fångstanläggningen kallades Kooiker. Hondje betyder liten hund. Så andgårdsmannens lilla hund fick namnet Kooikerhondje.

Det är en aktiv ras med mycket energi. Den behöver få utrymme att använda sin intelligens. Även om den klassificeras som sällskapshund så behöver den aktiveras. Det finns många aktiviteter som passar Kooikern.
Exempelvis agility, flyball, lydnad, rallymix samt bruksgrenar som spår och sök mm. det är bara fantasin som sätter gränser. Var kreativ.

Pälsvård

IMG_0152a

 

Pälsen är lättskött och kräver nästintill ingen skötsel   enstaka tovor bakom öronen kan dock förekomma.

Den fäller rejält som de flesta pälshundar på vår och höst.

Ett aktivt borstande under dessa perioder får snabbt ordning på pälsen igen.

Pälsen luktar sällan blöt hund och är smutsavvisande, så bad är sällan nödvändigt, men görs naturligtvis vid behov. 

 

Som synes blir det en hel del i fällperioderna 

 

 

 Klipp klorna regelbundet. För långa klor är för hunden det samma som om du går med för långa tånaglar i för trånga skor.

kloklippning2     kloklippning1